Innovation på mikroaktier

Af adm. direktør Leif Nielsen

Mit fagblad ”Ingeniøren” bragte for et par måneder siden en satiretegning af forskningsminister Esben Lunde Larsen, der med et trylleslag vil skabe vækst og arbejdspladser samtidig med, at han (regeringen) har foretaget markante besparelser på forskningsområdet på Finansloven for 2016.

Ved første øjekast var det en sjov tegning, der fremkaldte et smil, men snart kunne jeg mærke en forstemmende følelse af, at vores politikere siger ét, mener noget andet og gør noget tredje. I årtier har vi hørt – og været enige om – at Danmark ikke længere er og aldrig igen vil blive et produktionsland. Dertil er vores løn- og skatteniveau alt for højt.

Til gengæld er jeg næppe den eneste, der har fået en opfattelse af, at Danmark som innovationsland kunne klare sig rigtig godt og opnå en fornuftig plads i den globale landsby, hvis vi altså tør satse på at blive et innovations-land. Et lille land med en stor andel af veluddannede og iderige mennesker, der brænder for forskning og udvikling af fremtidens teknologier, medikamenter og behandlinger. Men vi er der altså ikke endnu, og vi kommer ikke dertil, hvis vi ikke tør satse på at gå den vej!

For os der til daglig arbejder med forskere og opfindere, er der slet ingen tvivl om, at vi her til lands har både råstoffet (de, der vil og kan) samt masser af gode ideer og evnerne til at udnytte dem. Til gengæld er der næsten altid mangel på penge til forskning og produktudvikling.

Det har fået mig til at tænke på, om vi kunne børsnotere dansk innovation?

Måske skal børsen have en anden karakter, end den vi kender fra Københavns Fondsbørs, men princippet kunne være det samme: Et selskab, der rejser kapital til innovative projekter – via handel med (mikro)aktier – populært kunne man sige, at det er en slags børsreguleret crowdfunding.

Dansk Innovationsbørs kunne således være det sted, hvor innovative virksomheder og personer udbyder aktier i deres forskningsprojekter, opfindelser og ideer med henblik på at få et bredt udsnit af befolkningen til at investere.

Inden du skyder mit forslag ned, så prøv at overveje med dig selv, hvordan det ville have været, hvis du havde investeret 1000 kr. sammen med 500 andre danskere i Janus Friis, da han i 2003 udtænkte Skype og solgte virksomheden efter to år for 18 mia. kr.? Eller hvis du havde valgt at satse et par mikroaktier på Martin Thorborg, der var medstifter af Jubii og senere hen Amino.dk.

Hvis du stadig er klar til at skyde, så lad mig høre, hvordan du mener, vi skal få Danmark forvandlet til et innovationsland?