Ny domstol kan overrumple danske virksomheder

En tsunami af retssager kan ramme danske virksomheder fuldstændig uventet, når den fælles europæiske patentdomstol (Unitary Patent Court) forventes at træde i kraft om nogle få måneder.

Alle danske virksomheder – også de, der ikke er patentaktive og aldrig har skænket intellektuelle rettigheder en tanke – kan om få måneder risikere fuldstændig uventet at stå midt i en krænkelsessag, der både kan blive ganske tidskrævende og omkostningstung. Men tilsyneladende er der ingen, som endnu har advaret virksomhederne mod den risiko.

”I patentbranchen gør vi naturligvis, hvad vi kan for at fortælle vores kunder om de konsekvenser, som lanceringen af den fælles europæiske patentdomstol kan få for dem. Men det er ikke vores kunder, der er min bekymring lige nu. Det er alle de virksomheder, der aldrig har været i nærheden af et patent, men alligevel kan risikere at blive trukket ind i en krænkelsessag,” siger Leif Nielsen, der er partner og grundlægger af Patrade.

I 2014 havde alle danskere mulighed for ved en folkeafstemning af tage stilling til om Danmark skulle tilslutte sig den fælles europæiske patentdomstol. Siden har mange sandsynligvis ikke skænket det danske ”ja” en tanke, men det er altså den domstol, der lige om lidt træder i kraft.

”Når domstolen er en realitet, kan en hvilken som virksomhed, der føler sig krænket af et produkt et eller andet sted i de 25 medlemslande, vælge at sagsøge sin konkurrent og få en dom, der gælder i alle medlemslande på én gang. En sag kan startes fra domstolens dag ét, og det vil være langt billigere at anlægge en sag end hidtil. Sagsforløbet vil desuden være langt hurtigere, end man nogensinde tidligere har oplevet. Og afgørelsen vil gælde i alle medlemslande fra den dag dommen er afsagt. Det kræver altså sin virksomhed at modstå en sådan proces,” fastslår Leif Nielsen.

Han forventer, at antallet af krænkelsessager vil stige markant – eller måske nærmest eksplodere, når patentdomstolen træder i kraft. Og derfor vil han opfordre alle danske eksportvirksomheder til at sætte sig ind i den potentielle risiko, der er til stede, og proaktivt tage stilling til, hvad man vil gøre, hvis en sådan sag pludselig lander i ens indbakke.

Yderligere oplysninger: Grundlægger og partner Leif Nielsen, mobil 28958555