Opsigtsvækkende afgørelse

I en opsigtsvækkende afgørelse har en kinesisk domstol dømt tre kinesiske skoproducenter til at betale mere end 1,5 mio. $ til New Balance i erstatning for at have kopieret det amerikanske sportstøjsfirmas logo. Selvom erstatningen er relativ lille efter internationale standarder, er det en af ​​de højeste, der til dato er tildelt en udenlandsk virksomhed i forbindelse med varemærkestridigheder i Kina.

Sagens afgørelse er i tråd med præsident Xi Jinpings udmelding, da han for nylig overfor USAs præsident Donald Trump slog fast, at Kina fremover i højere grad vil straffe overtrædelser af intellektuelle rettigheder.

Partner LL.M. Charlotte Boddum fra Patrade understeger, at afgørelsen er yderst interessant for alle, der køber, sælger eller producerer varer i Kina.

”Det er yderst sjældent, at kinesiske domstole tilkender rettighedsindehavere en så høj erstatning for varemærkekrænkelse og illoyal konkurrence. Men det er endnu mere bemærkelsesværdigt, at beløbet er langt højere end det maksimale beløb, som loven i Kina foreskriver (450.000 $),” siger Charlotte Boddum.

Hun mener derfor, at afgørelsen vil få en betydelig og positiv indflydelse på, hvordan udenlandske rettighedsindehavere, især i modebranchen, fremover vil beskytte og håndhæve deres immaterielle rettigheder i Kina.

I dommens afgørelse kan man læse, at dommerne direkte har løftet pegefingrene mod de anklagede, og udtrykt, at de skulle stoppe med at kopiere ”det amerikanske selskabs ikoniske varemærke” og samtidig stoppe ”den bedrageriske markedsføring af deres kopiprodukter”.

Advokat Carol Wang fra Lusheng Law Firm, der repræsenterede New Balance, peger på, at dommen stadig står meget alene, men at den alligevel sender en stærk og klar besked til udenlandske virksomheder om, at det fremover vil blive lettere at gøre forretning i Kina.

Brandbeskyttelseschef hos New Balance, Anegala Shi, fastslår, at denne sags afgørelse vil betyde, at New Balance vil fortsætte sin proaktive brandbeskyttelsesstrategi i Kina.

Tidligere har de lokale, kinesiske domstole været tøvende i forhold til at afgøre sager til fordel for udenlandske virksomheder, idet domstolene var nødt til at tage flere faktorer i betragtning, herunder lokal stabilitet og beskæftigelse.