Risiko for misbrug af .com-domæner

Alle virksomheder med velkendte .com-domæner bør overveje snarest at registrere deres domæne som et .co-domæne, hvis de vil sikre sig mod spekulativt misbrug.

Årsagen er, at de colombianske registreringsmyndigheder har valgt at frigive .co, således at alle – både virksomheder og private - fremover kan registrere .co-domæner uanset om de hører til i Columbia eller ej.

”Dot-com-domæner er de mest anvendte i verden, og det er oplagt, at mange vil spekulere i den fejltastning, som ligger lige for, når brugerne skulle have tastet .com men i stedet taster .co. I forvejen er der tusindvis af virksomheder, som baserer deres omsætning på såkaldt typosquatting. Det betyder, at de systematisk registrerer domænenavne, der på nær ét bogstav eller to ligner et domænenavn, som er kendt af mange, og dermed tjener de penge på den trafik, der generes via siderne,” fortæller afdelingsleder og juridisk konsulent Eva Aaen Skovbo fra Patrade.

Hun peger på, at evt. krænkelsessager skal føres i Columbia, hvilket taler for, at det vil være både billigere og hurtigere at registrere sit domæne med endelsen .co end efterfølgende at skulle køre en sag i Columbia.

”Hvis typosquattere står klar til at foretage mange registreringer, er det min vurdering, at sagsbehandlingstiden i krænkelsessager kan blive relativ lang,” siger Eva Aaen Skovbo, der peger på, at de virksomheder, som vælger at registrere sit domæne som .co har mulighed for at dirigere trafikken videre til deres .com-domæne.

Indtil nu har en domæneregistrering i Colombia heddet .com.co. De colombianske registreringsmyndigheder har sat en frist indtil 10. juni 2010, hvor alle indehavere af et varemærke – uanset om det har gyldighed i Colombia – kan preregistrere dette som domænenavn. Men fra juli kan alle frit registrere .co-domæner.

Yderligere oplysninger: Afdelingsleder Eva Aaen Skovbo, Patrade, telefon 70203770 eller mobil 28 59 19 50

risiko-for-misbrug-af-.com-domaener.pdf