Stigende dansk domænesvindel fører til skærpet kontrol

De seneste år er internettet blevet invaderet af svindlere, der systematisk opkøber nedlagte danske domænenavne for at drive falske web-shops. Danske virksomheder kan derfor opleve, at deres tidligere domænenavn pludselig genopstår enten i helt samme layout, som deres tidligere hjemmeside, eller ved at domænenavnet viderestilles til en udenlandsk svindlerside, hvor man typisk sælger kopiprodukter til meget lave priser.

De udenlandske svindlere anvender teknologi, der øjeblikkeligt opsnuser danske domæner, der snart udløber. Og de er straks klar til at overtage domænet. Forbrugerne vildledes derfor til at tro, at det er nøjagtig samme virksomhed og måske endda samme produkter eller serviceydelser, hvorfor de velvilligt indtaster deres kreditkortoplysninger.

Organisationen DK-Hostmaster, der administrerer databasen over alle .dk-domæner for den danske stat, har indset at den omfattende domænesvindel nødvendiggør mere kontrol end hidtil. DK-Hostmaster har meddelt, at man i tæt samarbejde med organisationen Dansk Internet Forum i løbet af 2017 vil implementerer en række nye tiltag, som i højere grad skal forhindre svindlen. For danske borgere og virksomheder betyder det, at de skal anvende deres NemID, når de i fremtiden skal købe et domæne. På den måde kan DK-Hostmaster nøje identificere personen bag købet.

Men den valideringsmetode kan jo ikke anvendes på de udenlandske registranter, som umiddelbart udgør størstedelen af svindlerne. Derfor vil DK-Hostmaster ændre deres nuværende brevbaserede validering og foretage en risikovurdering på baggrund af information fra internationale databaser, der indeholder oplysninger om, hvorvidt registranten tidligere har været indblandet i svindel på internettet. Derudover vil valideringsbrevet indeholde en aktiveringskode, som skal indtastes af den udenlandske registrant således, at DK-Hostmaster lettere kan spore og identificere den nye køber af domænet.

Netop viden om, hvem der står bag et domænenavn, er et vigtigt våben i kampen mod de mange domænesvindlere på nettet. En skærpet regulering er ønskelig for de forbrugere, der bliver snydt på fup-hjemmesiderne, men også for de mange danske virksomheder, der oplever ulovlig brug af deres varemærker og produkter. Derfor vil de nye valideringsmetoder også være et vigtigt våben i kampen mod kopisterne.