Fem kloge overvejelser efter registrering af en IPR-rettighed

Hvis du er indehaver af en IPR-registrering, så tænker du måske, at din rettighed nu er godt beskyttet, og at du ikke behøver at foretage dig mere. Det er ikke sandt. Din rettighed skal også vedligeholdes. Ud over at holde rettigheden i live ved at betale rettidige fornyelsesgebyrer, så er der også visse andre overvejelser, du bør gøre for at sikre, at din rettighed forbliver beskyttet. Vi giver dig et bud på fem af dem her.

 

1. Overvåg din rettighed

En af de vigtigste måder at vedligeholde din rettighed er at oprette en overvågning. Med en overvågning kan du holde dig opdateret og blive orienteret, hvis andre forsøger at registrere noget, som krænker din rettighed. Men en overvågning kan også bruges til at overvåge dine konkurrenter, hvis du ønsker at holde dig ajour med deres udvikling, nye trends eller nye potentielle markeder. På den måde er du hele tiden på forkant med udviklingen i din branche.

 

2. Lad omverden vide, at du beskytter dit produkt

Når du har brugt både tid og penge på at beskytte dit produkt, så giver det god mening også at gøre andre opmærksomme på det. Det kan f.eks. være i din markedsføring, hvor du skriver, at dit produkt er beskyttet af en patentregistrering. Eller det kan være ved at tilføje ® efter dit varemærke. Det er med til at sende et signal til omverden, at du tager din rettighed seriøst og ikke vil tage let på, at andre kommer for tæt på. Det kan også være et klogt træk at sende dette signal videre til distributører eller forhandlere af dine produkter. Det giver dem en sikkerhed i, at de har med et unikt produkt at gøre og ikke skal konkurrere mod billige kopier. Samtidig undgår du, at de skulle blive fristet af selv at fremstille kopier eller at købe kopier til videresalg for at højne deres egen fortjeneste.

 

3. Vær til stede og opmærksom online

I vores digitaliserede verden kommer mange rettighedskrænkelser især til syne online. Det kan være via falske hjemmesider eller på online salgsplatforme som amazon og ebay. Disse onlinetjenester har en stor rækkevidde, og det giver attraktive vilkår for kopister. Det er derfor en god idé at holde et vågent online øje. Andres billige kopier kan koste dig dyrt – ikke bare i tabt fortjeneste, men også i form af dårlig omtale. Opdager du salg af kopiprodukter, skal det selvfølgelig stoppes. Men derudover kan du bruge den viden som indikation på et potentielt nyt marked. Hvis kopisterne er til stede på et marked, hvor du ikke selv er, så er der formodentlig et marked, som er værd at overveje.

 

4. Reager altid på krænkelse – ellers kan det koste dig din rettighed

Det er helt afgørende, at du handler, hvis du opdager, at andre krænker din rettighed. Din rettighed er værdifuld, og tillader du, at andre uretmæssigt bruger eller kopierer den, så kan det skade dit ry og dit produkt og potentielt føre til, at du mister din rettighed samt den investering, du har gjort i den. I visse lande har man kun en begrænset periode til at reagere på en opdaget krænkelse, hvis man vil påberåbe sig sin ret. Så vent ikke for længe!

 

5. Vær opmærksom, hvis du ændrer dit produkt

Dit produkt er som udgangspunkt kun beskyttet i det omfang, som det er beskrevet i din registrering. Tilføjer du ændringer til dit produkt, er det derfor nødvendigt at undersøge, hvorvidt du stadig er beskyttet under den IPR-rettighed, du har. Ændringer kan føre til, at du er nødt til at ansøge om en ny registrering for stadig at have et beskyttet produkt. Er du i tvivl, er det en god idé at rådføre dig med en IPR-konsulent, som vil kunne hjælpe dig med at vurdere situationen.

 

Vil du gerne sikre dig, at din IPR-rettighed eller IPR-portefølje er bedst muligt beskyttet og vedligeholdt, så kontakt gerne en af vores konsulenter for en gennemgang og drøftelse.

 

Fandt du denne artikel interessant, så vil du måske også synes om: Amazon – 5 gode råd til at minimere risiko for krænkelser.