Ny postaftale stopper ikke kopivarer fra Kina

En ny postaftale indgået på en kongres i Universal Postal Union (UPU) afløser den over 100 år gamle tidligere aftale, der gav blandt andre kinesiske virksomheder favorable priser på forsendelser til Danmark. Det vil formodentlig resultere i et generelt fald i importen af varer fra Kina – og dermed i et vist omfang også kopivarer – men vigtigheden af at registrere og håndhæve sine rettigheder er stadig den samme.

Som følge af en gammel postaftale har det danske postvæsen indtil nu været forpligtet til at levere en kinesisk pakke til kun ca. en tredjedel af den pris, det koster at sende et standardbrev mellem to danske adresser. Det har givet en konkurrencemæssig fordel til udenlandske e-handelsvirksomheder som f.eks. Wish og Alibaba.

Men det skal nu være slut. En ny global postaftale skal fremadrettet gøre konkurrencevilkårene for danske og udenlandske e-handelsvirksomheder mere jævnbyrdige. Og det vil højst sandsynlig have en positiv effekt på mængden af kopivarer fra Kina til Danmark – i hvert fald de billigste.

Onlinehandelsplatforme som Wish har nydt godt af det lave forsendelsesgebyr til Danmark, som dagligt får danskerne til de digitale indkøbsvogne. Men med fremtidige forsendelsesgebyrer, som i mange tilfælde vil overstige købesummen, vil mængden af importerede småvarer formodentlig falde og dermed også de billigste kopivarer, der er at finde på disse platforme.

Men i det store billede rokker det ikke meget ved kopitruslen fra Kina. Faktorer som lavere produktionsomkostninger, mindre myndighedskontrol, færre krav til produkter og sikkerhed vil stadig gøre det attraktivt både at producere og købe kopivarer i Kina – uanset de forhøjede forsendelsesgebyrer. Ikke mindst på dyrere varer som f.eks. møbler og tøj.

Så selv om den nye postaftale er godt nyt for de danske e-handelsvirksomheder, så giver det ikke anledning til at ændre strategi ud fra et IPR-mæssigt synspunkt. Danske virksomheder bliver stadig kopierede i stor stil i udlandet, og nødvendigheden af at registrere og håndhæve sine immaterielle rettigheder samt evt. også oprette en toldovervågning er mere aktuel end nogensinde, om end den nye postaftale er et lille skridt i den rigtige retning også i kampen mod kopister.

Har I brug for professionel sparring om, hvordan I bedst beskytter jeres produkter og virksomhed i udlandet, så er I velkomne til at kontakte en af vores konsulenter.

 

Fandt du denne artikel interessant, så vil du måske også synes om: Stigning i handel med kopivarer – Undgå at blive en del af statistikken.