Skip to main content

Nyhed · 08.06.2021

Ændringer i lov om ophavsret

Ændringer til lov om ophavsret trådte i kraft den 7.6.2021. Loven gennemfører to EU-direktiver.

Nyheden er skrevet af advokat og Ph (H) og PhD i ophavsret Eva Nødskov Aaen

Loven har til formål at sikre danske mediers position overfor f.eks. Google, Facebook og YouTube, der bruger indhold på internettet uden betaling.

Med lovændringerne opnår danske medier en sikret eneret til onlinebrug af deres publikationer i to år fra udgivelsen.

Lovændringen betyder, at f.eks. Google News eller Facebook ikke længere kan samle andre nyhedsmediers indhold på deres egen tjeneste uden at betale vederlag til nyhedsmedierne. De forskellige danske nyhedsmedier får herefter mulighed for at gå sammen og lave kollektive aftaler med tech-giganterne, så de sikres betaling for deres indhold.

Det forbydes dog ikke at linke til en artikel uden tilladelse; det man vil ramme, er gengivelser af indhold, hvor brugeren får den fornødne information uden at skulle besøge den originale hjemmeside.

Endvidere bliver brugerdrevne tech-giganter som f.eks. YouTube ansvarlige for indhold uploadet af brugerne til platformen og skal sikre, at der indhentes tilladelse fra rettighedshaverne. Hidtil har ansvaret ligget hos brugerne og YouTube var kun ansvarlige, hvis de blev opmærksomme på krænkelsen. Nu er YouTube direkte ansvarlige overfor f.eks. kunstneren.

Overholdes de ovennævnte regler ikke foreligger en krænkelse af rettighedshavernes ophavsret, der kan sanktioneres og forbydes.