Patenter er afgørende for danske virksomheders grønne førerposition

”Danmark har i mange år været en af verdens førende nationer inden for den grønne omstilling, og mange af de eksporteventyr, som i dag gør Danmark til et velstående samfund, er født ud af den grønne omstilling. Det skal vi værne om og beskytte, så vores dygtige og innovative virksomheder ikke risikerer, at udenlandske konkurrenter løber med deres gode idéer og dermed også med deres eksport og vækstpotentiale. I den sammenhæng er beskyttelse af immaterielle rettigheder helt afgørende.”

Udtalelsen kommer fra erhvervsminister Simon Kollerup, der i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet understreger, hvor vigtigt det er, at de danske virksomheder beskytter deres globale konkurrenceevne ved at sikre eneretten til deres innovative bæredygtige idéer, før de eksporteres ud af landet.

Pressemeddelelsen er udsendt i kølvandet af en ny rapport udarbejdet af den europæiske patentmyndighed, EPO, og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO. Rapporten undersøger IPR-aktive virksomheders bidrag til EU’s samlede økonomi, og i rapporten konkluderes det blandt andet, at patentaktive virksomheder, der arbejder med klimaløsninger, spiller en stadig større rolle for EU's samlede økonomi.

Disse virksomheder står for 2,5 % af den europæiske arbejdsstyrke og 4,7 % af EU's samlede bruttonationalprodukt. Dertil kommer, at 10 % af alle EU-patentansøgninger relaterer sig til klimateknologier. Og tallene forventes at stige yderligere.

Dette viser en generelt stigende interesse for klimateknologier i Europa, og den tiltagende konkurrence er et tungtvejende argument for, at de danske innovative virksomheder bør yde en ekstra indsats for at beskytte deres forretningshemmeligheder og deres bæredygtige opfindelser, hvis de skal fastholde deres nuværende position i toppen af det grønne innovationsmarked.

Med patentrettighederne på plads mindsker de danske virksomheder ikke alene risikoen for krænkelser, når de eksporterer deres klimaløsninger ud i verden, men ifølge rapporten fra EPO og EUIPO er dette også med til at øge virksomhedernes chance for vækst. I rapporten fremgår det f.eks., at virksomheder, der intensivt benytter sig af immaterielle rettigheder, klarer sig bedre i form af blandt større omsætning per medarbejder.

Har I brug for rådgivning om patenter eller andre immaterielle rettigheder, så er I altid velkomne til at kontakte en af vores konsulenter for en uforpligtende snak.

 

Fandt du denne artikel interessant, så vil du måske også synes om: IPR-aktive SMV’er har større sandsynlighed for vækst.