Politiet styrker indsats mod netsvindel

Som følge af den stadigt stigende mængde sager om online svindel indviede politiet i går sit nye landsdækkende center for IT-relateret økonomisk kriminalitet – LCIK. Centeret har til formål at målrette og styrke indsatsen mod netsvindel. For borgerne og virksomheder, der er blevet udsat for online svindel, betyder det blandt andet, at det bliver lettere at anmelde svindlen, da anmeldelserne vil kunne foretages via en ny digital selvbetjeningsløsning, så det ikke længere er nødvendigt at møde op personligt på en politistation. Og for politiet betyder det en effektivisering af arbejdet – både fordi anmeldelserne om online kriminalitet nu bliver samlet ét sted, så politiet lettere kan sammenkoble hændelser fra forskellige politikredse, men også fordi denne type anmeldelser med det nye center vil blive behandlet og efterforsket af medarbejdere, der er specialiseret inden for præcis denne form for kriminalitet.

Hos Patrade glæder de sig over det nye tiltag, og her kommer det da heller ikke som en overraskelse, at politiet har været nødsaget til at styrke indsatsen mod online kriminalitet.

”Vi har længe oplevet en stigning af kunder, som bliver udsat for online krænkelser enten i form af f.eks. salg af kopivarer på nettet eller misbrug af deres rettigheder i forbindelse med de såkaldte svindelwebshops, hvor kriminelle foregiver at sælge vores kunders varer, som de slet ikke er i besiddelse af” fortæller Charlotte Rask Boddum, partner hos Patrade. ”Det er en rigtigt ærgerlig situation for vores kunder, når det sker, for når en køber har bestilt en vare på en svindelwebshop i den tro, at de vil få et produkt fra vores kunder leveret, og der så aldrig bliver leveret en vare, eller der leveres en helt andet billig kopivare, så er der stor risiko for, at køberen vil forbinde den dårlige oplevelse med vores kunder. Ud over at vores kunder på den måde mister omsætning i forbindelse med det enkelte køb, så kan det også have ret alvorlige konsekvenser for de ramte virksomheders renommé, og det kan i sidste ende betyde en meget negativ påvirkning på bundlinjen.”

Hos det nye LCIK taler tallene også sit eget tydelige sprog. I en pressemeddelelse udsendt af politiet fremgår det, at ca. halvdelen af de anmeldelser, som centeret har fået indtil nu, omhandler netop samhandel på nettet. Blandt andet fik politiet anmeldelser fra 49 borgere bosat i ni forskellige politikredse, som var blevet snydt ved at handle på den samme danske webshop uden nogensinde at modtage de bestilte varer.

De kriminelle kan bekæmpes

Selvom det er en sørgelig tendens vi ser i forhold til den stigende svindel på nettet, så har Charlotte Rask Boddum et opløftende budskab. ”Det her er ikke noget, man bare skal tolerere. Det er faktisk muligt at gøre noget ved det, og jeg opfordrer til, at man som virksomhed er proaktiv og sætter ind, inden en forbruger får købt varer, som han eller hun tror, er originaler, men som enten ikke leveres eller er af ringe kvalitet. Det skader mærkeindehavers renommé og giver en masse badwill,” siger Charlotte Rask Boddum og fortsætter: ”Som forbruger skal man naturligvis selv være opmærksom på, hvilke webshops man benytter på nettet. Er de f.eks. e-mærke-certificerede? Har de en fysisk postadresse til kontakt? Har de danske handelsbetingelser skrevet i et fornuftigt sprog? Og ikke mindst – lyder et tilbud for godt til at være sandt? Men bagmændene bag svindelwebshops bliver dygtigere og dygtigere til at få hjemmesider og produkter til at fremstå som originale, og dette er et stigende problem for vores kunder. Derfor har vi hos Patrade udviklet et særligt værktøj, hvor vi systematisk overvåger, finder og fjerne disse svindelwebshops, inden forbrugeren hopper i fælden, og det har vi ganske stor succes med. I øjeblikket har vi en succesrate på ca. 98 %, og det beviser, at det faktisk nytter noget at kæmpe imod de kriminelle på nettet, så de ikke får lov til at snylte på de danske virksomheders gode ry. Og så er det faktisk billigere, end man tror, at være proaktiv på denne måde.”

Kontakt Charlotte Rask Boddumcrb@patrade.dk for flere oplysninger.

 

 

Skriv et svar