BASER

Parasolfod under eget bord

Vinter 2017

På én måde handler denne artikel om en parasolfod. Men på en anden måde handler artiklen mere om at få en ide, der gør livet lettere for andre mennesker, og så vælge en rigtig strategi for, hvordan man vil forvandle sin ide til en god forretning.

Ideen til parasolfoden har ligget hengemt i baghovedet på Josefine Østerby siden hendes gigtplagede far for mere end 10 år siden forsøgte at flytte den betonklods af en parasolfod, der stod på hans terrasse. Josefine Østerby er i dag halvdelen af iværksættervirksomheden Baser (tidligere PLINTHIT), som med sin patenterede parasolfod har vundet ikke mindre end tre priser på tre måneder – og forventer at føre kunde nummer 600 i deres kundekartotek i 2018. Når det sker, er det to år siden, at de første forbrugere kunne få fingrene i en parasolfod fra Baser.

Mens alle taler om digital markedsføring, Google Adwords og sociale medier, har Josefine Østerby og hendes kæreste og kompagnon Christian Toft Jakobsen skabt en succes med en langt mere analog tilgang. De lagde ud med at sende en lang række fysiske breve til virksomheder i Tyskland, tog derefter bilen og kørte fra nord til syd i vores naboland.

”Det har da været en hård, sej kamp. Men allerede på vores første tur kom vi hjem med nogle småordrer, og siden har vi deltaget på to tyske forhandlermesser, der har givet os en masse leads. På vores første messe vandt vi designprisen ”Gardiente Outdoor Living Award”, og derefter er vi blevet behandlet som alt andet end nogle unge mennesker med en skør parasolfod,” fortæller Josefine Østerby, der er adm. direktør i virksomheden.

Forud var to andre priser kommet ind under parasollen – nemlig Business Region Aarhus´ Iværksætterpris samt førstepræmien for bedste produkt ved Venture Cup Danmark.

Den tyske designpris blev fulgt af rosende ord fra dommerne, der kaldte parasolfoden for en ægte innovation og en ”problemløser” for forbrugerne. Parasolfoden, der sprøjtestøbes i komposit, er nem at flytte og lettere at montere end traditionelle parasolfødder. Fire L-formede fødder låses rundt om parasollen med en ring. Nemt og enkelt!

Samme enkelhed har været udgangspunktet, da man besluttede, at foden skulle produceres i Danmark fremfor at lede efter en producent i et lavtlønsland.

”Lige fra begyndelsen var det vigtigt for os, at vi kunne få fremstillet en mindre mængde ad gangen, og at det foregik let og smidigt. Men selv i dag, hvor vi er kommet op i større mængder, har vi ingen planer om at flytte produktionen til udlandet,” siger Josefine Østerby.

Til gengæld er Basers kunder i stor udstrækning at finde i udlandet. Tyskland er fortsat det største marked, men også lande som Spanien, Schweiz, Østrig, Italien og Frankrig er at finde på verdenskortet over kunder. Eksportandelen vil nok lande på 80 pct. i 2018. Her i Danmark sælger Baser kun til Bauhaus, Silvan og XL Byg.

At produktet er patenteret har ifølge Josefine Østerby været afgørende for, at hun og kæresten kunne tiltrække investorer, der i dag tæller Vækstfonden samt to private investorer. Men det med patentering var ellers ved at glippe i første omgang.

 ”Vores første bestyrelse var af den opfattelse, at vi ikke skulle bruge penge på patentering. Jeg kan huske, at vi kiggede på dem, og vi syntes, de var visionsløse”.

I dag har de to unge iværksættere fået en ny bestyrelse og patent i en række udvalgte lande i Europa og er på vej til at udvide patentet til at dække USA, Kina og Australien.

Særligt patenteringen i Kina er der en bagtanke med. En kinesisk virksomhed har allerede vist interesse for evt. at købe den danske virksomhed, og det er ikke en miniput, Josefine er i dialog med. Den kinesiske virksomhed producerer 70-80 pct. af alle verdens parasoller.

”Vi er begge midt i tyverne, og vi skal ikke sælge parasolfødder resten af vores liv. Men det her er en fantastisk skole, hvor vi lærer noget nyt hver dag. Vi er verdensborgere, og i fremtiden vil vi måske gerne kigge lidt mere på, hvad der sker i Afrika, hvor vækstpotentialet er stort, ” lyder det fra Josefine Østerby.

Hun og kæresten har begge en uddannelsesbaggrund fra Aarhus BSS.

Besøg Baser på www.mybaser.dk