SARSTEDT ApS

Blodet flyder på hospitalerne

Efterår 2014

 

I det øjeblik reagensglasset er fyldt med blod, og nålen trækkes ud af patientens arm, handler det meget ofte om at få et resultat af blodprøven så hurtigt som muligt. Det er et fokusområde på hospitaler over hele verden. En dansk virksomhed har opfundet et system, Tempus 600, der øger hastigheden markant.

I årevis har man forsøgt at fremskaffe hurtigere resultater af blodprøver ved at justere på analysemetoderne. Til gengæld har ingen rigtig tænkt over at ændre den transport, der sker fra selve prøvestedet og frem til laboratoriet. Og her har der vist sig at være langt mere at hente end ved at ændre på analysemetoderne. Det skyldes, at selve transporten hidtil har foregået ved, at man manuelt har indsamlet og transporteret de små glas med blod, og det er en relativt tidskrævende proces.

I dag har 21 danske hospitaler og 12 hospitaler i udlandet installeret ét eller flere Tempus 600-systemer, der i 2,5 cm tykke rør transporterer blodprøver og andre kliniske prøver fra prøvestedet og frem til laboratoriet. Om prøverne bliver taget i kælderen, og laboratoriet ligger på 3. sal – eller omvendt – betyder ingenting. De små reagensglas bliver pustet frem til laboratoriet.

”Hidtil har udfordringen for hospitalerne været, at de skulle bruge personale til at transportere blodprøverne. Det tager tid og koster penge. Desuden er det ikke ualmindeligt, at en blodprøve forsvinder undervejs, ligesom nogle af dem kommer frem i en dårlig kvalitet,” fortæller Daniel Blak, der er CEO i SARSTEDT ApS, som producerer det patenterede Tempus 600-system.
Daniel Blak er uddannet værktøjsmager, og han er også opfinder af systemet.

”I 2008 fik jeg kontakt til professor Ivan Brandslund, der er laboratoriechef på Sygehus Lillebælt, fordi han efterlyste en løsning, der kunne give nogle hurtige blodprøvesvar. Dengang producerede vi allerede transportsystemer til fødevareindustrien – fx til Danones flaskeproduktion. Og derfra udviklede jeg Tempus 600,” fortæller Daniel Blak.

Siden er det gået stærkt. Tempus 600 fremstilles af underleverandører her i Danmark, så virksomheden består kun af 13 medarbejdere.
De er primært beskæftiget med udvikling og salg. Men på salgssiden har man fået noget af en appelsin ned i sin turban, idet det er lykkedes at få et formaliseret samarbejde med så store virksomheder som Siemens, Roche, Abbott og Symex, der fremstiller maskiner til analyse af blodprøverne. Og de fire virksomheder er i dag på markedet med det salgsargument, at deres analyseprodukter er kompatible med Tempus 600.

”Det har naturligvis stor værdi for os at blive eksponeret sammen med så store og kendte virksomheder. Vores udfordring er jo, at vi ikke har konkurrenter, og det betyder, at der stadig er mange hospitalsansatte, der ikke kender til eksistensen af et transportsystem til blodprøver og andre kliniske prøver,” fastslår Daniel Blak.