UbiqiSense

Næste generations sensorteknologi

Efterår 2018

Intelligente sensorer til indsamling af data på et prisniveau, hvor alle kan være med. Det er tanken bag UbiqiSense – en opstartsvirksomhed med benene solidt plantet i fremtiden. Kræfterne bag virksomheden har egentlig deres baggrund i mobilindustrien, men i dag leverer de abonnementsbaserede, intelligente dataindsamlingsløsninger.

Den patentansøgte opfindelse bag virksomhedens forretning er intelligente billedsensorer, der registrerer og indsamler data om brugen af de omkringliggende faciliteter, f.eks. hvordan og hvornår et kontorlokale bruges og af hvor mange. ”I starten fokuserede vi meget på, hvordan man kunne anvende de intelligente sensorer til at spare energi i bygninger,” fortæller UbiqiSenses CEO, Palle G. Dinesen. ”Alle kender nok de traditionelle bevægelsessensorer til lysstyring i et lokale. Hvis man så har siddet stille for længe, går lyset ud, og man må vifte med armene for at tænde det igen. Vores første tanke var, at vi gerne ville erstatte sådanne uintelligente bevægelsessensorer med intelligente sensorer, der ved hjælp af detektion registrerer personer i rummet – også selv om de sidder stille.”

Den umiddelbare idé var, at virksomheder ville kunne bruge dataene fra de intelligente sensorer til effektiv styring af bygningsenergi i form af ikke bare lys, men også f.eks. aircondition, og dermed opnå et energiforbrug i direkte overensstemmelse med den reelle brug af bygningen. For de fleste virksomheder ville det resultere i en kæmpe reduktion af en af de største poster på budgettet. Men det viste sig, at de intelligente sensorer også kunne anvendes til andre formål, der potentielt kunne betyde endnu større værdi for virksomhederne.
Hos en kunde gav data fra sensorerne i et mødelokale et interessant resultat. Mødelokalet kunne rumme op til 8 personer, og det var booket 90 % af kontortiden. Men sensordataene viste, at i 80 % af den tid blev lokalet kun brugt af 2-4 personer ad gangen.

”For den kunde gav det altså en langt bedre og mere effektiv udnyttelse af kontorets indretning at dele det store 8-personers mødelokale op i to tilstødende 4-personers lokaler,” siger Palle Dinesen. Og denne anvendelsesmåde af de intelligente billedsensorer har vist sig at afdække et hidtil uopfyldt behov. Eksempelvis har arkitektbranchen vist en enorm interesse for denne teknologi, fordi dataene om, hvornår, hvordan og af hvor mange en bygning reelt bruges, kan medvirke til at finde den bedst mulige indretning af den bygning.

”Men det er vigtigt at understrege, at selvom vi anvender kameraer, så er der ikke tale om overvågning,” pointerer Palle Dinesen og uddyber: ”De billeder, som sensorkameraet tager, kommer aldrig ud, men bliver processeret inde i sensoren med det samme. Det er altså de processerede informationer fra billederne og ikke billederne selv, der bliver sendt fra sensoren og til vores gateway, hvor informationerne bliver kørt igennem en kunstig intelligens-algoritme, der giver os de data, vi kan videresende til vores kunder. ”

Det er denne højteknologiske proces, som UbiqiSense har patentansøgt. Og beslutningen om at søge patent på deres opfindelse er ifølge Palle Dinesen én af de ting, der skal sikre UbiqiSenses fortsatte succes. ”Vi har en plan om at sikre vores fremtid på to måder. Den ene er ved patenteringen af arkitekturen i vores system. Med et patent sikrer vi, at andre ikke kan gå ud og direkte kopiere vores opfindelse. Den anden fremtidssikring ligger i den hastighed, vi udvikler vores produkt med. Vi vil gerne være et skridt foran hele tiden, så vi kontinuerligt udvikler nye features, der kan give vores kunder mere og mere intelligente løsninger til deres bygninger.”