En varemærkeregistrering beskriver, hvilke produkter eller services, dit mærke skal registreres for. Din beskyttelse og mulighed for at reagere hvis dit varemærke bliver krænket afhænger af registreringen. Derfor skal du tænke ud i fremtiden og overveje, om der er produkter eller ydelser, som du på et senere tidspunkt vil komme til at bruge mærket for.
Det gør sig også gældende hvis din virksomhed har planer om at blive eller allerede er aktiv på andre markeder end Danmark. Du kan fx søge varemærkeregistrering i EU på tre forskellige måder, der supplerer hinanden, og derudover kan du søge internationalt via WIPO (World Intellectual Property Organization). Du kan også indlevere internationale ansøgninger direkte i Kina, USA og så videre – uden om WIPO. Hvad du vælger, afhænger af din virksomheds behov og strategi.
Det kan du beskytte som varemærke
- Ordmærker: består kun af kombinationer af ord, bogstaver, tal eller andre typografiske tegn.
- Figurmærker: eksempelvis logoer, det vil sige varemærker der ikke er lavet af standardtegn, -stil eller -layout. Et figurmærke kan kombineres med ord.
- Formmærke: består af figurer i 3D hvor selve varens kendetegn er fx indpakningen eller emballagen. Formmærker kan også kombineres med ord.
- Positionsmærker: består af en særlig måde som varemærket er anbragt eller fastgjort på mærket.
- Mønstermærke: består udelukkende af elementer der gentages regelmæssigt og er typisk brugt på selve varen eller emballagen.
- Farvemærker: består udelukkende af en enkelt farve uden konturer eller en kombination af farver uden konturer.
- Lydmærker: består udelukkende af en lyd eller en kombination af lyde.
- Duftmærker: består af en duft.
Du bør også være særligt opmærksom på varemærkeregistrering hvis din virksomhed har udviklet eller er i gang med at udvikle en app, appikoner kan og bør nemlig også beskyttes med en varemærkeregistrering.
Vi ser ofte, at svindlere forsøger at snylte på det gode navn og ry, som andre har brugt år på at opbygge. Og lykkes det, kan det have store konsekvenser for den virksomhed, det går ud over. Med en varemærkeregistrering får du mulighed for at tilføje et ®, når du bruger dit varemærke. Det er et lille, men yderst værdifuldt symbol. Det er nemlig internationalt kendt, og det viser omverdenen, at virksomheden har en eneret til mærket. Eneretten gælder naturligvis kun i det omfang, du har beskyttet mærket, og det er derfor essentielt, at du er fremsynet i forhold til brugen af varemærket.
En gennemtænkt varemærkeregistrering er et aktiv med en helt afgørende værdi, for at bevare konkurrenceevnen og vinde markedsandele.
For at opretholde registreringen på sigt skal du også bruge varemærker for alle registrerede produkter og ydelser i de lande, du har valgt. Det er derfor afgørende, at du har en reel intention om brug, for at en varemærkeregistrering giver mening.
Hvad koster det at registrere et varemærke?
Prisen for en varemærkeregistrering afhænger at, hvilken type af varemærke, der er tale om, samt i hvor mange klasser og lande, man ønsker beskyttelsen i.
Ansøger du selv direkte hos myndighederne i Danmark – Patent- og Varemærkestyrelsen – så er grundgebyret for ansøgning om et individuelt varemærke 2.000 kroner for en enkelt klasse, en klasse mere koster 200 kroner og følgende klasser koster 600 kroner. Se mere på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside.
Et EU-varemærke har et grundgebyr på mellem 850 og 1.000 euro for et individuelt EU-varemærke. Efterfølgende klasser koster mellem 50 og 150 euro. Se de aktuelle gebyrer på EUIPOs hjemmeside.
Ansøger du om et internationalt varemærke under Madrid-protokollen starter grundgebyret ved 653 schweizerfranc, igen afhængigt af, præcis, hvad du søger om. Se de aktuelle gebyrer på WIPOs hjemmeside.
Hvor længe gælder en varemærkeregistrering?
Når først et varemærke er blevet registreret gælder det uendeligt, så længe der hvert 10. år betales en obligatorisk fornyelsesafgift. Visse lande kræver også, at der med et fastsat interval (som varierer fra land til land) indleveres dokumentation for, at mærket bruges for de produkter og ydelser, det er registreret for.
Det er væsentligt at være opmærksom på, at selv i lande, hvor det ikke er obligatorisk at dokumentere brug, så kan myndigheden i en konfliktsituation bede om dokumentation for, at du bruger mærket. Kan du ikke det, kan det betyde, at du mister din rettighed.
Hvad kræver det at registrere et navn, slogan eller logo som varemærke? Få svaret lidt længere nede på siden.