Skip to main content

Artikel · 03.05.2024

Antisvindel-initiativ

Svindel på nettet er blevet en levevej for nogle. Patrades antisvindel-initiativ er vores bidrag til at komme svindlen til livs. Læs med her og se, hvad initiativet går ud på og hvordan du kan være med.

En gammel vending lyder ”Jo flere, jo bedre”. Det er netop tanken bag vores antisvindel-initiativ.

Det er vanskeligt at komme svindel på nettet til livs, og mange føler sig alene i kampen mod svindlerne. Desværre er det er en god forretning for svindlerne at oprette falske hjemmesider og mange andre former for svindel online.

Derfor har vi iværksat vores antisvindel-initiativ. Målet er at ramme svindlerne på pengepungen og gøre deres metoder urentable. Det gøres ved systematisk at overvåge online og lave 'take-downs' hurtigst muligt. Hver gang vi laver et ’take-down’, taber svindlerne penge, og gøres det effektivt og i stor nok skala, kan svindlernes business case tippe.

Vi går efter at ramme og stoppe svindlens bagmænd. Som en del af initiativet sender vi alle informationer, der kan lede på sporet af svindlere til både danske myndigheder og til Europol, som koordinerer politiindsats på tværs af lande.

Tanken med initiativet er, at flere står sammen om at bekæmpe svindlen. Hvis svindel kun bekæmpes af f.eks. ét brand, vil svindlerne fortsat blot kunne udnytte andre brands til at lokke forbrugerne i fælden. Ved at løfte opgaven i fællesskab kan vi for alvor tynde ud i mængden.

Læs baggrundsartikel: Svindel bekæmpes bedst i fællesskab.

Hvordan kan man støtte initiativet?

Når svindlerne støder på brands, der stopper deres ulovlige aktiviteter, så bevæger de sig videre til næste brand. Derfor handler det om at så mange brands som muligt overvåger og bekæmper svindel. Det vil ikke få problemet til at forsvinde over natten, men over tid vil det have en effekt.

Her kan du se, hvordan vi kan hjælpe med den del.

Derudover handler det om at sætte fokus på, at det rent faktisk er muligt at gøre noget ved problemet, vi oplever nemlig at alt for mange giver op på forhånd. Så dem, der har fokus på problemet og har haft held til at bekæmpe det, kan stå frem og fortælle om det. Som fx CEO Jens Poulsen fra DK Company, se citat nederst på siden.

Hvordan kommer man med?

Mange brands har allerede tilsluttet sig, og vi håber på at få flere med og planlægger at udgive en årlig rapport. Har du lyst til at høre mere om initiativet, så skriv eller ring til advokat (L) Nick Lissner.

Fem tips til at undgå krænkelser på e-handelsplatforme
“Vi ser absurd mange falske hjemmesider med vores brandnavne på. Der kommer nye hver eneste dag. Straks, de bliver opdaget, bliver de konfronteret og lukket. Patrades effektive overvågning gør, at vi opdager det, allerede når en svindler søger om et domæne, der ligner et af vores brandnavne. Så får vi rykket på det med det samme. Kundernes tryghed er helt central for os. Vi vil ikke risikere, at forbrugerne får et elendigt kopiprodukt eller slet ingenting modtager, fordi de har købt fra en falsk hjemmeside med vores navn på.”
Jens Poulsen

Jens Poulsen

CEO, DK Company

Fakta om Patrades antisvindel-initiativ

Patrade har startet et antisvindel-initiativ, hvor virksomheder går sammen om at bekæmpe falske hjemmesider. Det sker bl.a. ved at levere viden om bagmænd, sammenhænge og metoder til politi- og efterforskningsmyndigheder.

Initiativet er iværksat ud fra at deltage aktivt i samfundsopgaven med at bekæmpe svindel med nethandel generelt. Med mange års erfaring med online mærkevarebeskyttelse kan vi effektivt identificere svindel og sørge for, at falske sider hurtigt lukkes ned, så svindlernes business case ødelægges.

Som en del af initiativet udgiver vi fra 2025 en årlig rapport, der samler op på indsatsen, resultater og udvikling på området.