Anders Hansen er opfinder. Han er optaget af, hvordan han kan gøre en forskel i verden. Og så synes han, at han har haft virksomheder nok i sit liv. Så da hans hustru i 2015 fik ideen til en sansepude, der spiller musik, som udvikler sig alt efter, hvordan man rører ved den, så orkede han i første omgang ikke rigtigt at løbe med ideen.
Vi har samlet viden om, hvad der skal til for at få et patent.
”Min svigermor havde demens, og vi oplevelse hendes trang til at røre ved forskellige ting, men syntes ikke, at det var værdigt at en voksen skulle sidde med legetøjslignende robot-dyr. Derfor fik min hustru ideen til en pude, der spiller musik og følger dine bevægelser, så musikken ændrer sig alt efter, om du holder den ind til kroppen, går med den eller lægger den fra dig,” forklarer Anders Hansen, der altså var mest indstillet på at forære ideen til nogle andre.
Fagre nye verden
Svaret fra hans hustru var, at det var han velkommen til, men så ville produktet aldrig blive, som ægteparret havde tænkt det. ”Da hun sagde det, kom der nogle følelser og ambitioner ind over, som gjorde, at jeg skiftede mening. For både etikken, dvs. hvordan puden skal bruges og markedsføres, og æstetikken, dvs. hvordan udtrykket skal være, var vigtige elementer, som jeg ikke havde lyst til at overlade til eksempelvis et medicinalfirma,” siger han.
Og med den beslutning lukkede Anders Hansen og hans hustru sig ind i en helt ny verden, hvor de havde brug for hjælp til at sikre sig, at deres tanker, tid og penge ikke blev brugt forgæves.
”Når man står med en spæd idé og ikke ved, om den kan bære, er det virkelig svært at vide, om man gør det rigtige. Er ideen god nok, og hvis den er, hvad i alverden stiller man så op med den? Skal man søge patent, så alle andre ikke bare kan stikke af med den – eller skal man gøre noget helt andet?” siger Anders Hansen, der sammen med sin hustru tog kontakt til Patrade.
Værdifuld hjælp i en fremmed verden
Her blev det hurtigt slået fast, at ægteparrets opfindelse opfyldte de tre hovedbetingelser for at få patent: den skal være ny, den skal have opfindelseshøjde, dvs. adskille sig væsentligt fra eksisterende opfindelser, og så skal den kunne udnyttes industrielt.
”Jeg havde regnet med, at de havde et rum med skøre opfindelser og ville grine lidt af os. Men selv om de ikke havde et opfinder-rum, så blev vi ikke til grin – tværtimod fik vi værdifuld hjælp i en fuldkommen ukendt proces,” siger Anders Hansen og uddyber:
”At søge patent er et goddag til en fuldstændig fremmed verden. Og når man søger hjælp uden for sin egen komfortzone, bliver man ofte skuffet. Men en gang imellem møder man nogle, hvor man bare føler, at de fanger det hele fra begyndelsen og er topprofessionelle. Og sådan var det faktisk, da vi mødtes med Patrades patentrådgiver, som med det samme forstod, hvem vi var, hvad vi ville, og hvad det krævede at beskytte vores idé,” siger han.
Bliv klogere på patentansøgning
Dernæst fulgte en nervepirrende proces med at få patent på teknologien inde i puden, dvs. den grundlæggende teknologi, der laver berøringer om til lyd, og som gør, at puden kan føle, hvad man gør ved den.
”Man er meget sårbar og alene i verden, for man må ikke fortælle noget til andre, og derfor er det vigtigt, at man har en sparringspartner, man kan støtte sig op ad, og som, man føler, har tjek på tingene,” siger Anders Hansen.
I dag har ægteparret retten til et produkt, der giver demente, tandlæge-skræmte, døende, psykisk syge eller traumatiserede mennesker ro til sanserne, tryghed og en følelse af samhørighed.
”Mange pårørende oplever, at det kun er hylsteret, der er tilbage af deres demente familiemedlemmer. Men jeg har fået rørende mails fra mennesker i hele verden om, hvordan de føler, at de har fået deres gamle mor og far tilbage, efter at de er begyndt at bruge puden. Det er helt fantastisk at opleve,” siger Anders Hansen.
Nuanceret rådgivning
Ægteparret har efterfølgende også fået Patrades hjælp til at få designbeskyttelse, så ingen kan lave en fuldstændig kopi af designet samt en varemærkebeskyttelse der, gør at ingen andre kan lave noget andet, der hedder inmu, som er navnet på puden. Et navn, der er en sammentrækning af interactive og music, dvs. interaktiv musik.
”Vi håber, at navnet med tiden bliver synonymt med sansestimuleringspuder, og her har patentet været en vigtig milepæl, som også giver arbejdsro ift. at videreudvikle produktet, som i dag er ude i godt 20 så forskellige lande som New Zealand, Island, Taiwan og Japan,” siger Anders Hansen, der også sætter pris på nuancerne i Patrades rådgivning.
”De spurgte, om vi behøvede et patent, fordi det jo koster en del penge, og beskyttelsen måske i stedet kunne klares med, at vi havde fortalt til et tidsskrift, hvordan vi havde lavet puden. Men vi havde det bedst med patentet, som vi ser som en slags præventiv beskyttelse i stil med at sætte lås på sin dør. Det giver tryghed og sikrer, at vores kreative energi, som vi lever og ånder for, bliver brugt på det rigtige,” siger han.
OPDATERING OKTOBER 2022: Inmutouch har netop offentliggjort, at de har fået patent i det sidste land, efter 6 år modtog de denne måned meddelelse om udstedelsen fra the US Patent and Trademark Office.