Skip to main content

Nyhed · 07.04.2022

Rekord for antallet af patentansøgninger i Europa for 2021

Det europæiske patentkontor (EPO) udgav den 5. april sin rapport Patent Index 2021, den årlige statistik over patentansøgninger.

Af Nanna Meyland Nicolaisen, European Patent Attorney

EPO modtog 188.600 ansøgninger i 2021. Det er en stigning på 4,5% sammenlignet med året før og det højeste antal nogensinde. Patentansøgningerne i Europa er steget igen efter et lille dyk på 0,6% i 2020. Kinesiske ansøgninger er steget med hele 24% og Danmark ligger med andre nordiske lande igen i toppen, målt på ansøgninger per indbygger.

Kombination af antallet af ansøgninger og enhedspatentet vil kunne mærkes

Danske virksomheder bør, hvad enten de er patentaktive eller ej, være opmærksomme på udviklingen, da andres rettigheder kan blive altafgørende for hvordan fremtiden ser ud – også, og måske især, hvis man ikke selv er patentaktiv. Som altid anbefaler vi patentaktive virksomheder løbende at gennemgå deres portefølje. Det sikrer både, at den er tidssvarende og i overensstemmelse med de produkter, strategier og businessplaner der ligger, og at man holder øje med andres eksisterende og nye registreringer.

Stigningen i ansøgninger til EPO viser tydeligt retningen for de kommende år. Med den øgede patenteringsaktivitet vi ser, er der ikke mindst på de felter med størst udvikling et ikke ubetydeligt element af ”at nå at komme med på vognen” for at få plads til egne rettigheder.

Og så bør man som virksomhed være opmærksom på, at der inden længe kommer et tidspunkt, hvor det er blevet muligt at søge det europæiske enhedspatent, der som bekendt er gældende i alle EU-lande, der er med i ordningen om den fælles europæiske patentdomstol, UPC. Opnår man beskyttelse med enhedspatentet behøver man ikke aktivt at vælge Danmark til, for at ens nye udstedte europæiske patent bliver gyldigt i Danmark.

Årsafgifterne på enhedspatentet svarer til prisen for at vedligeholde et traditionelt europæisk patent i de fire mest populære lande – det vil sige prisen i England, Tyskland, Frankrig og Holland tilsammen. En tysk virksomhed der vil ind på de markeder, vil formentlig søge enhedspatentet der dermed også vil gælde i Danmark. Det betyder, at vi med stor sandsynlighed ser frem imod langt flere aktive patentrettigheder i Danmark, hvilket selvfølgelig kan have stor betydning for virksomheder med produktion eller salg i Danmark.

Holder vi udviklingen i ansøgninger og ratificeringen af den fælles domstol sammen, forventer jeg, at danske virksomheder vil kunne komme under pres, hvis de er uopmærksomme i forhold til udviklingen af nye produkter og mulige konkurrenter med rettigheder, som de uforvarende vil kunne krænke.

Massiv stigning i antallet af kinesiske ansøgninger

Listen over de lande der står for flest patentansøgninger toppes stadig af USA (46.533 ansøgninger). På andenpladsen er Tyskland (25.969) og Japan på tredjepladsen (21.681). Kina lander i år på fjerdepladsen med (16.665). Det er en stigning på, og hold nu fast, 24% fra 2020. Væksten i kinesiske ansøgninger afspejler det internationale billede der også viser en kraftig vækst fra Kinesiske virksomheder.

Inden for teknologiske områder overtog Digital kommunikation (15.400) førstepladsen fra Medicinsk teknologi (15.321) med Computerteknologi (14671) på tredjepladsen. Det sætter ifølge EPO streg under digitaliseringen af samfundet, fx inden for transportsektoren.

Antallet af ansøgninger indenfor en bestemt teknologi indikerer først og fremmest hvilken retningen udviklingen af ny teknologi tager, men også hvor markedet ser hen for udvikling og vækst. Endnu engang er budskabet herfra, at sidder man i en dansk virksomhed inden for eksempelvis digital kommunikation og ikke er patentaktiv, bør man begynde at overveje, hvad den rette strategi for håndteringen af aktiver kunne være.

Er du i tvivl om, hvor du skal begynde eller hvordan du skal udvikle jeres patentarbejde, anbefaler jeg, at du søger professionel rådgivning. Der er selvfølgelig stor forskel på, hvad der er det rigtige, for forskellige virksomheder. Blandt andet afhænger det af din virksomheds patentmodenhed. Det vil sige, hvor langt i processen du er med at arbejde aktivt med patenter. Trinene går, meget kort fortalt, fra at blive bevidst om et behov og relevans af patenter, over kortlægning af kerneprodukter og konkurrenter, ansøgning af rettigheder og kortlægning af råderum på markedet, til i sidste ende at have en proaktiv IP-strategi med registrerede rettighed som man aktivt håndhæver.

Europæiske trends – danske virksomheder nummer 3

På listen over landes EP-ansøgninger per million indbyggere ligger Danmark som nummer 3 (2642 ansøgninger), kun overgået af Schweiz (8442) og Sverige (4954). Det er for de danske virksomheder en stigning på næsten 10% sammenlignet med 2020.

Så på trods af dommedagsvarsler om at kineserne kommer og konsekvenserne ved enhedspatentet, eller måske netop på grund af dem, viser tallene, at de danske virksomheder og dansk industri i det hele taget er opmærksomme på, at beskytte deres forretning nu og i fremtiden. Det gør mig glad på de danske virksomheders vegne og det tyder godt for fremtiden, da et fortsat fokus på patenter giver og vil give dansk erhvervsliv en robusthed, der må forventes at blive nødvendig i den nærmeste fremtid.

Dyk ned i tallene fra EPO her

Ups, modulet mangler nogle indstillinger.