Skip to main content

Artikel · 23.06.2023

Domæneovervågning af brands

Domæner, der indeholder navne på etablerede brands (eller variationer heraf) i domænenavnet, anvendes af kriminelle til forskellige typer af svindel på internettet, som falske hjemmesider og phishing-henvendelser. Derfor er overvågning en god idé. I denne artikel deler vi, hvordan domæneovervågning fungerer i praksis.

Artiklen er skrevet af advokatfuldmægtig Sabrina Uhrenholt

Online svindel kan give store udfordringer for virksomheder både internt og eksternt, fordi indholdet på domænerne eller i de falske henvendelser ved første øjekast fremstår legitime, og svindlerne dermed succesfuldt fremstår som en virksomhed eller en person i virksomheden over for kunder eller andre ansatte.

Med en domæneovervågning på jeres vigtigste brands, sikrer vi at I bliver opmærksomme på registrering og anvendelse af alle domænenavne, som indeholder jeres brand eller stavemåder, som kan forveksles hermed.

Hvordan fungerer domæneovervågning?

Overvågningen opfanger domænerne, når de registreres og vil også overvåge disse efterfølgende, så vi kan reagere straks, når der kommer indhold på domænet eller hvis domænet bliver tilkoblet en mailserver. En domæneovervågning kan således være med til at sikre, at der hurtigt kan gribes ind over for de domæner, som anvendes til svindel.

Med vores domæneovervågning bliver vi opmærksomme på misbrug af domænenavnssystemet (DNS), hvor domænenavne registreres til ondsindede formål, som til et phishing-websted eller lignende. Disse er ofte relateret til krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR), hvor kriminelle registrerer domænenavne, der minder om legitime, og effektivt udnytter utilstrækkelig kontrol fra domænenavnsregistratorer.

Vores domæneovervågningsværktøj opfanger også domæner med jeres brand, som registreres til brug for phishing-henvendelser og svindelhjemmesider. Disse domæner fremstår i første øjekast legitime, fordi de anvender forfalskede data og bruger udseendet og funktionaliteten fra legitime websteder. Denne type svindel er ofte anvendt til at vildlede kunder til at opgive personfølsomme oplysninger og lukrerer desuden på at være let tilgængelige for uvidende forbrugere, og de er derfor relativt simple at fremfinde.

Hvordan stopper man misbrug af domæner, svindelhjemmesider og phishing-henvendelser?

Resultaterne fra domæneovervågningen kan vi effektivt håndhæve overfor, når der er tale om misbrug af domænenavnssystemet (DNS), herunder i form af phishing-henvendelser, svindelhjemmesider og i mange tilfælde også almindelige krænkelser på hjemmesider.

I vores håndhævelse, har vi fokus på at gribe hurtigt ind over for disse typer af svindel og få lukket domæner og websider med de mest effektive metoder, for at minimere perioden, hvor svindlen er aktiv og gør skade på jeres brand.

Tjek vores artikel ”Stop svindelwebshops”, hvor du bl.a. får vores råd til at stoppe krænkelser på Amazon.

Hvordan kan man opdage om ens brandnavn bruges til et falsk domæne og hvordan stopper man det?

Gennem domæneovervågning og håndhævelse, kan I sikre en hurtig indgriben over for disse typer af svindel online, samtidig med at I vil være opdateret på oprettede domæner med jeres brand, uanset hvem der står bag registreringen.

Det er vores erfaring, at vi med en effektiv overvågning og håndhævelse, gør det mindre attraktivt for svindlerne at anvende jeres brand til svindel.

Styrk derfor jeres brand med en domæneovervågning, så I har kontrol over domæner der anvender jeres brand i domænenavnet og hurtigt kan håndhæve over for svindlen.

Du kan læse mere om vores services indenfor online brand protection.

Artiklens forfatter:

Advokat, Brand Protection Specialist

Sabrina Uhrenholt

T +45 8930 9786 · M +45 2029 7830 · suh@patrade.dk