Det skyldes primært at mange synes, at det er for dyrt og besværligt at søge og opnå beskyttelse. Erhvervsministeriet lancerer derfor nu en IP-handlingsplan for patenter, design og varemærker indeholdende i alt 16 initiativer.
Handlingsplanen skal øge virksomhedernes muligheder for værdiskabelse via IP-rettigheder; sikre et mere fair, effektivt og velfungerende IPR-system; øge det internationale engagement og skabe mere kendskab til IP-rettigheder generelt.
Blandt de 16 initiativer byder handlingsplanen blandt andet på:
- En patentvoucherordning hvor der er afsat 3 millioner kroner årligt fra 2021-2023, hvor små og mellemstore virksomheder (SMV’er) kan få økonomisk støtte til omkostninger til privat rådgiver og ansøgningsgebyret i forbindelse med en patentansøgning. Ordningen kan dække op til 75% af omkostningerne, maksimalt 75.000 kr. pr. år.
- En IP Marketplace der skal give bedre adgang til at køb, salg og licensering af IP-rettigheder og dermed øge interaktionen mellem universiteter, virksomheder og iværksættere.
- Et mentorprogram hvor små virksomheder får adgang til sparring med virksomheder med IPR-erfaring
- Udbrede en fast-track patentordning målrettet virksomheder i brancher med hurtig teknologisk udvikling, hvor det kan være afgørende med hurtig udstedelse af patenter. Denne ordning henvender sig eksempelvis i høj grad til gaming- og techindustrien.
- Øge kendskabet til IP-rettigheder blandt iværksættere og små virksomheder, blandt andet med relevant undervisningsmateriale til studerende og iværksættere, samt udarbejde en IPR-værktøjskasse, så det fremover bliver lettere for SMV’er at bruge IP-rettigheder værdiskabende i deres virksomheder.
Artiklen er skrevet af advokat (H) Mikkel Kleis.
Vidste du, at vores advokater i Patrade Legal er specialister i immaterialret? Vi tilbyder en række juridiske services og vores advokater arbejder tæt sammen med vores European Patent Attorneys.