Skip to main content

Nyhed · 16.02.2023

Hermés vinder MetaBirkin sag

Modehuset Hermés har vundet en retssag i USA over kunstneren Mason Rothschild, vedrørende brugen af MetaBirkin for NFT’er. Afgørelsen skaber længe ventet praksis for varemærker i metaverset og for NFT’er.

Af advokat Christoffer Lindhardt Larsen

En ventet afgørelse blev afsagt den 8. februar 2023, i den såkaldte MetaBirkin-sag mellem Hermés og Mason Rothschild. Sagen har ”kun” verseret i lidt over 1 år, men afgørelsen forventes at få stor betydning for beskyttelsen og brugen af varemærker i metaverset og for NFT’er.

Få gode råd om beskyttelse af brands i metaverse.

Hermés stævnede i begyndelsen af 2022 kunstneren Mason Rothschild med påstand om, at Mason Rothschild krænkede Hermés rettigheder til deres velkendte brand Birkin.

Mason Rothschild havde i december 2021 skabt og efterfølgende solgt 100 NFT’er for digitale håndtasker under navnet MetaBirkin.

Det var Hermés opfattelse, at brugen af MetaBirkin for NFT’erne for de digitale håndtasker, der samtidigt lignede det originale Birkin-design, men var pelsbelagte og i forskellige farver, udgjorde en krænkelse af Hermés rettigheder. Hermés gjorde blandt andet gældende, at Mason Rothschild krænkede Hermés og Birkin varemærkerne og snyltede på Hermés goodwill, samt at brugen var egnet til at vildlede forbrugerne.

Mason Rothschild gjorde gældende, at hans virtuelle kunst ikke krænkede Hermés rettigheder, idet der var tale om kunstværker, samt at brugen af MetaBirkin ikke var varemærkeretlig brug, men alene var titlen på kunstværkerne. Mason Rothschild henviste i sin argumentation til Andy Warhols værker, der gjorde brug af Coca-Cola flasker samt Campbell’s dåsesuppe.

De 9 dommere der udgjorde juryen i domstolen i New York, hvor sagen blev behandlet, var enige om, at Mason Rothschilds NFT’er og brug af MetaBirkin for disse udgør en krænkelse af Hermés rettigheder.

Domstolen tilkendte Hermés USD 133.000 i erstatning. Af dette beløb var USD 110.000 for varemærkekrænkelsen og de sidste USD 23.000 var for domænekrænkelse (”Cypersquatting”).

Det er endnu uvist, om Mason Rothschild vil anke afgørelsen.

Det forventes, at afgørelsen, der er den første på området, vil få betydning for hvordan varemærker bør beskyttes, kan bruges og håndhæves i metaverset og for NFT’er, også uden for USA.

Hold øje med om dit brand krænkes i metaverset

Afgørelsen er positiv for rettighedshavere, herunder også de, der endnu ikke selv har registreret rettigheder til brug i metaverset eller for NFT’er, eller som endnu ikke er begyndt at bruge deres rettigheder her.

Det skal dog fremhæves, at afgørelsen vedrører velkendte rettigheder samt at Hermés konkret kunne dokumentere en hensigt til at gøre brug af deres rettigheder i Web3 og metaverset. Dommens præcedens kan derfor ikke nødvendigvis udstrækkes til ikke-velkendte varemærker, eller tilfælde hvor rettighedshavers potentielle brug i metaverset er fjern.

Vi anbefaler, at man som rettighedshaver løbende vurderer behovet for beskyttelse i metaverset samt for NFT’er, samt at man som rettighedshaver er opmærksom på potentielle krænkelser i både den virkelige og den virtuelle verden.

Indtil vi kender afgørelserne i de øvrige verserende sager om varemærker i den virtuelle verden, herunder blandt andet Nike vs. StockX, vil MetaBirkin afgørelsen være den, der kigges mod.

Hvis du vil have hjælp til at overvåge dit brand, så er vores online brand protection ydelse en mulighed.

Se også artiklen: Hvordan beskyttes varemærker i metaverset?