Skip to main content

Artikel · 24.09.2021

Hvad er en freedom to operate analyse?

En freedom to operate analyse giver svar på, om det overhovedet er muligt at kommercialisere et produkt eller en teknologi. En viden, der er uvurderlig at have, særligt når der skal foretages store investeringer i f.eks. procesanlæg.

Hvornår skal man lave en IP strategi?

Vores erfaring er, at det er godt at tænke sin strategi for IP igennem relativt tidligt i idéudviklingsprocessen. Der kan forskellige analyser være en stor hjælp, fordi de giver nogle vigtige indsigter i markedet.
Vi anbefaler ofte vores kunder at få lavet en freedom to operate analyse (FTO analyse) når de er ude over de første idéstadier, dvs. kan beskrive produktet relativt detaljeret.

Er man på et tidligere stadie i udviklingsprocessen, så kan man i stedet have gavn af en nyhedsundersøgelse eller en analyse af patentlandskabet. Disse analyser er knap så omfattende som en freedom to operate analyse, men i nogle tilfælde, kan de være tilstrækkelige.

Vi kan altid hjælpe dig med at afklare, hvad der bedst løser dit behov, så kontakt os endelig, uanset hvor langt, du er i processen.

Bliv klogere på, hvordan freedom to operate hænger sammen med strategi for IP.

Kortlægning af eksisterende immaterielle rettigheder

Særligt, hvis man har at gøre med relativt komplekse produkter og/eller markeder, hvor konkurrencen er hård, er det en god idé at lave en FTO analyse. Dermed afdækkes det kommercielle råderum og man kan undgå eller betydeligt mindske risikoen for at krænke andres patentrettigheder.

Desuden kan den sikre, at man ikke bruger tid og penge på at udvikle i en retning, der ikke er farbar, fordi der allerede er veletablerede og patentaktive spillere på markedet, der til enhver tid kan gøre deres krav gældende.

Hvad kan forhindre kommercialisering af et produkt?

En freedom to operate giver dig et overblik over andres patentrettigheder inden for et bestemt geografisk og teknologisk område, og en vurdering af, om der er noget, der kan forhindre dig i at kommercialisere dit produkt.

Analysen er baseret på en søgning i forskellige databaser efter eksisterende patentrettigheder. Herefter følger en grundig analyse af patentkrav og beskrivelser.

Med en freedom to operate analyse afdækkes det råderum, man har på markedet, det vil sige, at du kan få afdækket, om det produkt eller teknologi, du er ved at udvikle, findes i forvejen og er beskyttet med et patent af en af dine konkurrenter. Der kan være tale om hele produktet/teknologien eller nogle af komponenterne.

Hvordan laver man en freedom to operate analyse?

Analysen foregår ved at der gennemgås en række forskellige databaser for at få et totalt overblik over, hvilke rettigheder, der allerede findes. Det udmønter sig som regel i et større antal potentielt relevante dokumenter og herefter følger et omfattende analysearbejde, før der kan laves en konkluderende rapport.

Det er meget tidskrævende at søge efter og analysere de fundne patenter og patentansøgninger, og det kræver en betydelig erfaring at skelne de relevante patenter fra de mindre relevante. Ofte kommer der rigtig mange resultater frem i søgningerne og det er en fordel, at alliere dig med en professionel rådgiver, der er vant til at vurdere den slags.

Hvad koster en freedom to operate analyse?

Prisen afhænger meget af, hvor kompliceret et produkt, der er tale om. Er der tale om et relativt simpelt mekanisk produkt tager det ikke så lang tid at lave analysen, hvorimod komplekse teknologier er mere tidskrævende. Uanset hvad, så skal du regne med at en FTO analyse koster fra minimum 50.000 kroner og opefter.

Det tager typisk en måned at lave analysen afhængig af, hvilket produkt, der er tale om, og hvor meget dialog, der er brug for undervejs i processen. Men står du med en bestemt deadline, så finder vi ud af det.

5 trin til en freedom to operate analyse

  1. Opstartsmøde, hvor du introducerer os til produktet
  2. Kortlægning af eksisterende patentrettigheder
  3. Gennemgang og analyse af resultatlister
  4. Udarbejdelse af rapport med overblik over eksisterende rettigheder, der kan have betydning for din forretning
  5. Præsentation og gennemgang af rapporten

Vi har mange års erfaring at trække på og vi er klar til at rådgive dig. Kontakt os gerne uanset, hvor langt du er i processen, så finder vi den helt rigtige løsning til dig.

Udfyld formularen og lad os kontakte dig

Patrade A/S er dataansvarlig og behandler dine personoplysninger fortroligt og alene for at behandle og besvare din henvendelse via telefon eller e-mail. Hvis henvendelsen besvares af en medarbejder fra Patrade Legal Advokatanpartsselskab, hvilket vil blive oplyst eller fremgå af e-mailautosignaturen, er dette selskab imidlertid dataansvarlig. Læs mere i vores privatlivspolitik, herunder hvordan du udøver dine rettigheder, eksempelvis retten til indsigt.