Skip to main content

Nyhed · 24.06.2024

Sport, snyd og svindel

2024 er et fantastisk år for sportsentusiaster i Europa. EM i fodbold er fløjtet i gang, Tour De France er på trapperne, og snart er der OL, sportsbegivenheden over dem alle. Desværre indbyder de store events til fup og svindel på flere plan. Vi ser i denne artikel nærmere på krænkelser af immaterielle rettigheder i forbindelse med store sportsbegivenheder.

Vi har tidligere skrevet om, hvordan virksomheder skal være påpasselige med markedsføring, der knytter sig op om OL. Det kan du læse om i vores artikel 'OL i Paris: Labyrint af immaterielle rettigheder og risici'.

De europæiske IP-myndigheder, EUIPO, har iværksat kampagnen ’Play Fair’ for at sætte fokus på den svindel, der finder sted omkring de store sportsbegivenheder. For der er tale om et massivt problem, som koster europæiske virksomheder, også danske, store beløb i mistet omsætning.

EUIPO har undersøgt omfanget af svindelen og resultaterne er nedslående. Tallene viser, at det særligt er unge, der svindler. Særligt to områder er udsatte, det drejer sig om ulovlig streaming af begivenhederne og om køb af kopivarer.

På denne side kan du se, hvordan vi bekæmper salg af kopivarer.

EUIPO anslår, at ulovlig streaming på tværs af alle medier genererer 1 mia. EURO i ulovlige indtægter om året. Når det kommer til kopivarer, så viser tallene, at EU's sportsudstyrssektor har et årligt omsætningstab på 850 mio. EURO.

Den ulovlige streaming er især kedelig at konstatere blandt danskerne, da DR og TV2, som har erhvervet TV-rettighederne til EM i fodbold, netop tilbyder rig mulighed for lovlig streaming – også til lokale ikke-kommercielle storskærmsarrangementer.

De unge falder oftest i og køber falske varer

Unge i alderen 15 – 24 år er overrepræsenterede når det kommer til køb af forfalskede sportsartikler. I Danmark indrømmer 10 % at have købt falske varer med vilje, 11 % har købt ved et tilfælde.

Konsekvenserne for brand owners er alvorlige. En ting er tab af omsætning, en anden ting er den skade et dårligt, måske endda farligt, kopiprodukt kan forvolde på det originale brand.

Svindelwebshops og kopivarer kan fjernes med succes. Læs mere i 'Stop svindelwebshops'.

Men hvad kan man som virksomhed stille op? Vi anbefaler følgende tiltag:

  • Beskyt jeres brand med et varemærke. Det er ingen garanti, men hvis varemærket krænkes, står man alt andet lige bedre i en strid.
  • Håndhæv jeres varemærkerettighed. Det er vigtigt at gribe ind over for krænkelser af varemærket, ellers kan værdien udhules.
  • Overvåg jeres varemærke/r. Såvel offline som online kan der findes misbrug sted. Vi anbefaler systematisk og løbende overvågning, det kan fx være både toldovervågning og online overvågning.

Vi ønsker alle en god sportssommer.

Se pressemeddelelsen (på dansk) fra EUIPO.
Bliv kontaktet af en ekspert i beskyttelse af varemærker Kontaktformular