Nyhedsartiklen er skrevet af partner og European Patent Attorney Nina Skivesen.
Det nye europæiske enhedspatent blev en realitet 1. juni 2023. Enhedspatentet er et europæisk patent (EP-patent) sat i kraft med ensartet retsvirkning i 17 europæiske lande. Et EP-patent er specielt ved, at det i sig selv ikke har nogen retsvirkning, men skal gøres retsgyldigt i de lande der ønskes patentbeskyttelse i.
Læs vores artikel om enhedspatentet.
Hvordan har enhedspatentet påvirket antal patenter i Danmark?
Virkningen af enhedspatentet er væsentlig større for de mindre lande, blandt andet Danmark. Et EP-patent har historisk altid skullet sættes i kraft i de enkelte lande, hvor patentindehaver ønskede at patentet skulle have retsvirkning, typisk lande med stort markedspotentiale. Her blev de mindre lande ofte fravalgt grundet cost/benefit overvejelser. Sådan er det ikke længere! For Danmark har introduktionen af enhedspatentet betydet at antallet af nye patentrettigheder med retsvirkning i Danmark er steget betydeligt.
I de første 10 mdr. siden enhedspatentet blev en realitet 1. juni 2023 er der kommet 25.300 nye patentrettigheder med retsvirkning i Danmark. Dette inkluderer enhedspatenter, nationalt validerede EP-patenter og dansk udstedte patenter.
Antallet af patentrettigheder er firedoblet og det er kun begyndelsen
Sammenlignes dette med antallet af nye patentrettigheder, der blev sat i kraft året inden enhedspatentet, blev en realitet, ses en stigning på 420%. Og dette er vel at mærke en stigning, der ses over en periode på 10 mdr. versus 12 mdr. fra 1. juni 2022 til og med 31. maj 2023, hvor det samlede antal var 6.062 nye patentrettigheder med retsvirkning i Danmark.
Med de nuværende anmodninger, der foreligger ved EPO (European Patent Office) på enhedspatenter, vil vi i løbet af de næste 4-5 uger nå op på minimum 23.180 enhedspatenter. Det betyder, at vi fortsat ser ind i 2.000+ nye patentrettigheder, der får retsvirkning i Danmark hver måned. En forsigtig fremskrivning af tallene viser dermed en stigning på 480% i nye patentrettigheder med retsvirkning i Danmark med introduktionen af enhedspatentet.
Hvad betyder stigende antal patentrettigheder for danske virksomheder?
Konsekvensen af denne stigning er, at danske virksomheder står overfor mange flere patentrettigheder på hjemmemarkedet, som de skal forholde sig til, eller som minimum skal tage stilling til, hvordan de vil gebærde sig i forhold til andres rettigheder, så de ikke uforvarende kommer til at krænke andres patenter
En strategi er at lukke øjnene og håbe på det bedste. Dette kan dog blive en dyr affære med spildte udviklingsomkostninger på et produkt, som ikke kan lanceres eller må trækkes tilbage på grund af faren for at krænke konkurrenters rettigheder.
Ønskes der i stedet for en mere aktiv strategi, kan det anbefales, som minimum at overvåge hvilke patentrettigheder, der sættes i kraft med retsvirkning i Danmark. Vi vil dog altid anbefale at foretage overvågning af patentlitteraturen allerede under ansøgningsfasen. På den måde opnår I mulighed for at agere aktivt og dynamisk for at sikre jeres egen forretning. Det giver jer bl.a. mulighed for på et tidligt tidspunkt at tilrette jeres produktudvikling i forhold til hvad jeres konkurrenter søger patent på, indlevere kommentarer til patentmyndighederne under ansøgningsfasen og derved påvirke beslutningen om patentudstedelse eller gøre indsigelse umiddelbart efter patentudstedelse. Alternativt, skal en udstedt patentrettighed udfordres gennem en retssag.
Hvilke virksomheder har flest enhedspatenter?
Lidt yderligere statistik omkring enhedspatentet viser at 60 % indehaves af ’large entities’ og 34 % af 'SMEs'. Geografisk er indehaverne af enhedspaterne fordelt med 65 % i EP-medlemslande, 15 % i USA og resten primært i Asien. Enhedspatenterne er bredt fordelt over teknologiområder.
Enhedspatentet håndhæves under den fælles europæiske patentdomstol (UPC) som også trådte i kraft den 1. juni 2023. Her gælder én dom alle 17 lande. Det særlige ved UPC, er at dommerne er både teknisk og juridisk kvalificerede men også, at der skal afsiges dom senest 12 måneder fra sagen anlægges. Det hurtige sagsforløb betyder, at hvis I modtager en stævning ved UPCen, får I en frist på 3 måneder til at indlevere jeres forsvar inkl. evt. anmodning om ophævelse af den patentrettighed I stævnes for at krænke. Så der skal ageres hurtigt.